Menu Sluiten

Kinesitherapie en Revalidatie

Gezondheidspraktijk LevelUP

Bij Level UP in Riemst is ons belangrijkste streefdoel dat de patiënt terug pijnvrij kan bewegen en kan genieten van een gezond en gelukkig lichaam.

Kinesitherapie bevordert de pijnvrije beweging van het lichaam. Een goede revalidatie herstelt het lichaam dat een letsel of blessure doormaakt. Door een combinatie van manuele technieken en oefentherapie worden je doelen behaald en wordt bewegen terug een plezier.

Verschillende vormen van kinesitherapie

Revalidatie

Sport- kinesitherapie

Preventieve screening

Myofasciale therapie

Viscerale therapie

Litteken- therapie

Perinatale kinesitherapie

Barefoot Therapie

Pediatrische revalidatie

Gespecialiseerde voet- en enkelrevalidatie

Maak je doelen groter dan je excuses.

Revalidatie

Om optimaal te herstellen van een ziekte of na een operatie is het belangrijk om de juiste balans tussen de belasting en de belastbaarheid te vinden. Bij Level UP streven we naar een optimaal herstel.

Revalidatie

Sportkinesitherapie

Voor sporters zijn blessures vaak een nachtmerrie. Bij Level UP in Riemst doen we er dan ook alles aan om de sporter zo snel en zo goed mogelijk terug pijnvrij van zijn sport te laten genieten. Dit via een combinatie van oefentherapie en manuele technieken. Hierdoor zorgen we ervoor dat de sporter terug stevig in zijn schoenen staat.

Preventieve screening

Voorkomen is beter dan genezen. Een blessure kan ervoor zorgen dat een sporter gedurende een bepaalde termijn niet meer zijn gewenste prestaties kan leveren. Een preventieve screening kan mogelijke zwakke schakels in het lichaam detecteren. Op basis van de resultaten van de screening krijgt de sporter een preventief oefenprogramma. Dit om zijn lichaam optimaal te beschermen tegen mogelijke blessures.

Manuele therapie en zachte weefsel technieken

Soms kan een letterlijk duwtje in de rug helend werken. Bij manuele therapie worden er mobilisaties en manipulaties van de gewrichten uitgevoerd. Dit om pijn te verminderen en bewegingsbeperkingen op te verminderen.

Myofasciale therapie

Myofasciale therapie beschouwd het lichaam als een keten van fasciale structuren. Hierbij wordt er op zoek gegaan naar de oorzaak van het probleem. Dit door rekening te houden met de volledige fasciale keten. .

Level UP in Riemst combineert de 4xT-methode (K. Noten) met inzichten uit Anatomy Trains (T. Meyers) en fasciale manipulatie (C. Stecco).

Viscerale therapie

Stress, bepaalde voedingsmiddelen, medicatie, … kunnen het functioneren van de organen in het gedrang brengen. Deze klachten worden vaak niet rechtstreeks waargenomen, maar uiten zich veelal pas na een tijdje als fysieke klachten. Viscerale therapie brengt de organen manueel terug tot rust. Bij deze therapievorm wordt er ook naar de oorzaak van de verstoringen in de organen gezocht.

Littekentherapie

Een litteken kan verklevingen veroorzaken in de onderliggende structuren. Deze verklevingen kunnen zowel tijdens de revalidatie alsook jaren na het ontstaan nog pijn veroorzaken. Dit zowel in de regio rondom het litteken als elders in het lichaam. Een litteken kan de oorzaak vormen waarom het herstel tijdens een revalidatie stagneert. Een litteken kan dan ook niet genegeerd worden tijdens een revalidatietraject.

Revalidatie

Oncologische Kinesitherapie

Tijdens en na een behandeling van kanker (vb borstkanker, borstreconstructie, darmkanker, eierstokkanker enz.) ondergaat het lichaam een zware beproeving die niet te onderschatten is. 

De behandeling bestaat meestal uit een combinatie van één (of meerdere) operatie(s), chemo, bestraling, medicatie, enz. De gevolgen hiervan zijn niet steeds zichtbaar of duidelijk voor de buitenwereld maar wél voelbaar voor de patiënt.  Klachten kunnen namelijk ontstaan ten gevolge van stugge littekens, myofasciale verklevingen, vochtophoping en structurele houdingsveranderingen die op hun beurt zijn ontstaan door de operaties, chemo en/of bestraling. 

Helaas worden slechts weinig patiënten doorgestuurd voor nabehandeling en blijven ze rondlopen met allerlei klachten (zoals pijn, stijfheid, tintelingen, opgeblazen gevoel, bewegingsbeperkingen, vermoeidheid enz.) niet wetende dat er een specifieke kinesitherapeutische behandeling voor bestaat. Deze bestaat uit een combinatie van allerlei myofasciale technieken, littekentherapie, lymfedrainage en oefentherapie en wordt steeds aangepast aan de specifieke noden van elke patiënt.

Oncologische Kinesitherapie Praktijk Level UP

Manuele Lymfedrainage ad modum Vodder

De meest gekende vorm van lymfedrainage is deze bij dikke armen of benen (oedemen) voor vochtafdrijving maar eigenlijk is de term lymfedrainage veel breder dan dat. 

Het lymfestelsel kan je vergelijken met het bloedvatenstelsel, al vervoert het (overtollig) vocht in plaats van bloed. Echter zitten in dat vocht ook eiwitten en allerlei andere belangrijke moleculen/stoffen waaronder witte bloedlichaampjes. Hierdoor speelt het lymfestelsel een belangrijke rol speelt in onze immuniteit en herstel. Het is vooral belangrijk dat de balans in ons lichaam juist zit.

Lymfedrainage, eventueel in combinatie met therapeutische compressiekousen, kan worden toegepast bij veel  problematieken waaronder zichtbare oedemen (vb een dik been of een dikke arm), niet zichtbare oedemen (gespannen/zwaar lidmaat), na vaatchirurgie (vb spataders) of andere chirurgie (vb buikwandcorrectie), …

Manuele Lymfedrainage ad modum Vodder Praktijk Level UP Riemst

De kracht van een vrouwelijk lichaam

Perinatale kinesitherapie

Het is uniek om te zien tot wat een vrouwelijk lichaam in staat is. Zowel voor als na de bevalling is het belangrijk om de juiste ondersteuning te bieden om deze periode optimaal te laten verlopen. Dit ook om na de bevalling fysieke ongemakken te voorkomen.

Een prenataal consult (voor de bevalling) kan bestaan uit:

Educatie rond veranderingen lichaam tijdens de zwangerschap

Voedings-en bewegingsadviezen tijdens de zwangerschap

Preventie zwangerschapsdiabetes

Voorbereiding op de arbeid

Training en sport tijdens de zwangerschap

Aansterken bekkenbodemspieren

Een postnataal consult (na de bevalling) start best  4 tot 6 weken na de bevalling. Dit consult kan bestaan uit:

Educatie en bewustwording bekkenbodemspieren

Optrainen bekkenbodemspieren, bilspieren en buikspieren

Begeleiding bij sporthervatting

Bewegen op blote voeten voor een sterker lichaam

Barefoot therapie

Barefoot therapie is een vorm van specifieke oefentherapie gebaseerd op onder andere natuurlijke beweging ‘Natural Movement’, ademhaling en fasciale fitness. Deze therapievorm is erg effectief voor klachten van de onderste ledematen en de lage rug. Hardlopers kunnen veel voordeel halen uit deze therapievorm.

Pediatrische revalidatie

Stimulering grove motoriek

Elk kind ontwikkelt zijn motoriek op een ander tempo. Wanneer er een achterstand in de motorische ontwikkeling optreedt kan kinesitherapie een meerwaarde vormen om de motorische ontwikkeling te stimuleren

Musculoskeletale klachten

De revalidatie van spier- en gewrichtsklachten bij kinderen vereist een specifieke aanpak. Bij Level UP in Riemst kan je terecht voor deskundig advies en een aanpak op maat van je kind.

Gespecialiseerde voet-en enkelrevalidatie

Bij Level UP in Riemst specialiseerde onze therapeut Indy zich de afgelopen jaren erg intensief in de voet-en enkelregio. Deze complexe regio vraagt een gespecialiseerde aanpak en met een dynamisch en wetenschappelijk onderbouwd behandelplan.

IMG_1474